tiistai 9. huhtikuuta 2013

Jalava

Onnistuin lopultakin bongaamaan jalavan. Normaalistihan jalavan tunnistaa siemenistä, joiden ympärillä on litteä paperinohut pyörylä. Näin keväällä siemenet ovat ilmeisesti lentäneet tuulen mukana, joten puun tunnistaminen oli vaikeampaa.
Jalavan kaarna on harmaa ja rosoinen. Rungosta puskee ohuita piiskamaisia pikkuoksia.
Latvus on tuuhea, mutta ei niin tiheä ja haarova kuin vaahteralla. Isommat oksat lähtevät rungosta jyrkässä kulmassa, mutta pienemmät jopa melkein vaakatasossa.
Runko haarautuu usein jo alhaalta.
Maassa koirankakkojen välissä oli myös lehtiä. Jalavan lehti on helppo tunnistaa, koska se on epäsymmetrinen: lehden toinen puoli näyttää alkavan alempaa kuin toinen. Nämä lehdet ovat vuorijalavasta, minkä tietää siitä, että osa lehtisuonista haarautuu päistään.

Lehdettömän ja siemenettömän jalavan voi helposti sekoittaa vaahteraan tai lehmukseen. Lehmuksen kaarna on kuitenkin mustanruskea verrattuna jalavan harmaaseen. Lisäksi lehmuksessa on yleensä yksi suorahko, mutta pahkainen runko, kun taas jalavan runko on pahkaton ja usein haarautuu. Vaahteran kaarna on mielestäni hiukan sileämpi kuin jalavan ja latvus haarovampi. Lisäksi vaahtera yleensä ei haaraudu yhtä voimakkaasti ja alhaalta kuin jalava. Vaahterassa on myös usein kiinni tikkuja, joissa siemenet ovat olleet, kun jalavassa sellaisia ei mielestäni ole.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti