torstai 18. heinäkuuta 2013

Puiden leikkaaminen ja muodosta tunnistaminen

Puiden tunnistaminen pelkän muodon perusteella ei ole kovin helppoa. Kasvupaikka ja muut olosuhteet vaikuttavat muotoon, ja puita myös leikataan.
Naapuritalon talonmies kertoi, että tontin omistaja on vastuussa ja korvausvelvollinen, jos puun oksa vaikkapa pyyhkäisee silmälasit ohikulkijan päästä. Alhaalla rungossa kasvavat oksat pitää siis karsia, kuten on tehty kuvan lehmukselle.
Lisäksi oksia leikataan esteettisistä ja terveyssyistä. Talkkarin mukaan esimerkiksi tammen oksat saavat lähteä rungosta korkeintaan 45 asteen kulmassa, muuten ne painuvat liian alas, ja puu on vaarassa vahingoittua. Kuvan tammesta on leikattu oksia joskus muinoin (ylempi oksankohta) ja tänä kesänä (alempi). Jossain kohtaa leikkaaminen on kuitenkin laiminlyöty, ja latvan virkaa hoiteleekin nykyään yksi pitkäksi ja korkeaksi kasvanut alaoksa. Se ei kuulemma pitemmän päälle ole hyvä juttu, vaan johtaa lopulta puun kuolemaan.
Täällä kasvavien nuorien lehmusten rungot ovat hyvin suoria ja selkeitä, mutta vanhojen haarautuvat miten sattuu. Vanhoja ei ole ilmeisesti leikattu systemaattisesti.
Tällä hetkellä lähistön puita leikataan ja karsitaan ahkerasti, mikä vaikuttaa paljon niiden muotoon. Olisikin hauska nähdä joskus esimerkiksi täysin villinä kasvanut lehmus ja verrata sitä leikattuun kaupunkilaisversioon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti